Vindecarea Vindecătorului

„Timpul este vindecătorul tuturor relelor necesare.” Expresia a fost atribuită poetului grec Menandru, care a trăit în jurul anului 300 î.Hr

Mai târziu, Geoffrey Chaucer, în poezia Troilus and Criseyde, în anii 1380, reia idea sub forma „Așa cum un timp rănește, un altul vindecă.”

Cum se vindecă un vindecător rănit de moarte care nu știe să se vindece pe Sine decât murind? Oare misterul Diavolului din Tarot ar putea răspunde la această spinoasă întrebare? Mai întâi, să rememorăm împrejurările otrăvirii centaurului Chiron, când “mâna timpului“ a fost lovită de “mâna destinului“…

Pe când Jupiter traversa zodia Racului, în timpul muncilor de purificare, Heracles a fost însărcinat să captureze mistrețul sălbatic de pe muntele Erymanthus. Mistrețul era un simbol al emoțiilor puternice, violente, neînfrânate pe care eroul era provocat să le stăpânească. Această muncă a fost ARBITRAR asociată în unele versiuni de Tarot cu arcana XI, Puterea, deși numărul 4 nu corespunde în nici un fel ordinii de DREPT a arcanelor, nici în suita inferioară (1-9), nici în cea superioară (11-22). În suita superioară, care ar descrie cele 12 munci de ridicare în conștiința universală, munca a 4-a ar coincide mai degrabă cu arcana XIIII, Temperanța.

Până să ajungă să se confrunte cu mistrețul, Heracles a trebuit să devină conștient de propria impulsivitate. Înfometat și însetat după îndelungi căutări, s-a oprit la prietenul lui, centaurul Pholus, care l-a servit cu mâncare dar a refuzat să-l servească și cu vinul primit de la Dionysus, rezervat fiind centaurilor. Încălcând legile ospitalității, Heracles a deschis totuși o sticlă de vin și a provocat reacția furioasă a centaurilor, fiind nevoit să lupte cu ei, rănind cu săgețile lui otrăvite inclusiv pe mentorul său, marele centaur vindecător Chiron și pe prietenul și gazda sa Pholus. În acest fel, prin “accidentul“ pre-destinat, Chiron a fost sacrificat chiar de mâna unuia dintre cei mai iubiți discipoli ai lui, pe care l-a îndrumat ca pe un fiu. În astrologie, casa cu numărul 4, din zodia Racului, aparține FAMILIEI! Mult mai târziu, Heracles a murit și el de aceeași otravă din cauza geloziei soției lui, Deianira. Prin urmare, un prim aspect evidențiat ar fi că otrăvirea s-a produs ÎN FAMILIE!

Pe cer, constelația Centaurului, care reprezintă spiritul lui Chiron SACRIFICAT și adormit, înconjoară Crucea Sudului. Cea mai mică și neînsemnată dintre cele 88 de constelații moderne și totuși foarte ușor de observat datorită strălucirii sale! Cum emisfera de sud am asociat-o subconștientului, se poate înțelege de ce simbolul crucii are atât de mare putere spirituală și a fost universal folosit în majoritatea sistemelor religioase. Iar dacă ținem cont că este așezată în mijlocul Centaurului care-l reprezintă pe Chiron vindecătorul, putem trage concluzia că ”i s-a pus cruce”! Crucea Sudului stă între centaur și cârma (karma?) corabiei Argo, „Carina”, unde steaua Canopus este cârmaciul. Iar destinația corabiei  ar trebui să fie lâna de aur a Berbecului, din Nordul îndepărtat, de pe țărmurile Mării Negre! Dar este oprită din drum pe o parte de crucea care-i stă în cale pentru a o împiedica să ajungă la centaurul vindecător, pe de altă parte este trasă înapoi de Câinele Mare, guvernat de Sirius. Ca să ajungă la lâna de aur, corabia argonauților ar trebui să treacă de cruce, să ajungă la centaurul vindecător, să înainteze prin Balanță, până dincolo de Capul Gorgonei din constelația Perseu. Deci drumul Centaurului, din mormântul astral spre vindecare, pare a fi BLOCAT de Crucea Sudului!

În corpul uman, Chiron Săgetătorul, arcașul care țintește spre steaua regală a mâniei din inima scorpionului, Antares, profesorul înțelept, vindecătorul, centaurul-om cu picioare de cal asociat în Tarotul de Marseille arcanei XV a Diavolului, se ocupă de sistemul nervos, de ficat, uzina corpului și depozitarul emoțiilor distructive de frică, furie, de fiară, pancreas, sistemul excretor, sistemul imunitar, de apărare și coapsele picioarelor.

Astfel au ieșit la iveală câteva indicii astrologice în povestea lui Chiron:

  • Unde se află Chiron pe Roata zodiacală, cât de departe sau de aproape față de zodia Berbecului de unde și-ar putea recupera nemurirea, lâna de aur? Ce arcană corespunde în Tarot poziției lui în harta natală personală și în ce casă își exercită influența? Și iată că acum este retrograd la 11 gr în Berbec, pe care îl traversează până pe 15 aprilie 2027!!! În anul Nebunului Îndrăgostit, Chiron se află exact pe arcana Nebunului, pornind din nou în căutarea vindecării sale și a noastre, a tuturor. Ce sincronicități uimitoare și ce interval de grație divină pentru vindecătorul rănit: ieșirea lui Chiron din Berbec se va produce tocmai de ziua Diavolului din anul PUTERII Eremitului! Atenție: în 2023, Jupiter aflat la începutul unui nou ciclu de 12 ani de munci herculeene va fi la un moment dat în conjuncție cu Chiron, probabil după ce acesta va fi trecut pe arcana Magicianului I.
  • În ce casă se află arcana Diavolului XV, care corespunde zodiei patronate de Jupiter, Săgetătorul, între gradele 15-30? Ce corpuri astrale, dacă sunt, îl influențează și în ce fel? Diavolul în Tarotul de Marseille ar fi, așa cum am arătat în articolul precedent, creația spiritului vindecătorului după otrăvire (albastru, nevăzut), când profesorul s-a  transformat în torționar astral din cauza suferinței fără leac. El arată domeniul de viață în care s-a produs otrăvirea, unde e nevoie de purificare și vindecare.
  • Ce se află în casa 4 a familiei (zodii, corpuri astrale) și ce arcană corespunde cu Fundul Cerului (IC)?
  • Ce zodii se află pe casa 6 a sănătății și ce arcane le corespund?
  • Unde este tatăl Cronos-Saturn-Timpul, în ce zodie, în ce casă și ce arcană ocupă? De acolo ar putea apărea un ajutor karmic nesperat dar condiționat și limitat de timpul potrivit.

Acestea toate ne dau indicii într-o hartă natală despre natura și consecințele rănii provocate de otrăvirea emoțională, despre domeniul de viață unde furia, încăpățânarea, impulsivitatea, violența, lupta, dependențele, posesivitatea, resentimentele împiedică evoluția personală și trag spre boală și moarte. Apoi, adunând arcana Diavolului XV cu arcana ocupată de Chiron se evidențiază scopul acestei lecții de viață în arcana rezultată; iar Diavolul XV + arcanele casei 6 arată calea spre vindecare.

( studiu de caz)

Constelația Centaurului