TU CINE EȘTI? (II)

“The world comes into being when man discovers it. But he only discovers it when he sacrifices his containment in the primal mother, the original state of unconsciousness.” – “Lumea ia naștere când omul o descoperă. Dar o descoperă doar atunci când își sacrifică siguranța și părăsește izolarea din pântecul mamei primordiale, starea originară de inconștiență.” ― C.G. Jung, Simboluri ale transformării

Din relația cu Sine însuși a avatarului zilei de naștere a unui personaj pe scena Lumii se pot deduce o mulțime de indicii utile în evoluția spirituală. Însă în primul rând ar trebui să definim această sintagmă atât de mult folosită în vremurile contemporane: TREZIREA SPIRITUALĂ. În contexul Tarotului de Marseille, ar fi reprezentată de arcana XX, Judecata, la chemarea irezistibilă a TROMPETEI LUNII, în zodia Peștilor.

Și desigur, ar trebui să pornim de la ce este spiritul?

În DEX este astfel definit:

SPÍRIT, spirite, s. n. I. 1. Factor ideal al existenței (opus materiei); conștiință, gândire; p. ext. minte, rațiune, intelect. ♦ Inteligență, deșteptăciune, istețime; capacitate de imaginație, fantezie. ◊ Expr. (Om) de (sau cu) spirit = (om) cu minte ageră, inteligent; (om) spiritual, cu umor. ♦ (În filosofia idealistă și în concepțiile religioase) Element considerat ca factor de bază al Universului, opus materiei, identificat cu divinitatea. ♦ (În concepțiile religioase) Ființă imaterială, supranaturală, duh; (în superstiții) stafie, strigoi, fantomă. 

Simbolizat de DRAGONUL DE FOC și asociat cu elementele primordiale, spiritul aparține focului, luminii, CONȘTIENȚEI și deci în astrologie ar corespunde celor 3 zodii de foc: berbec-inițiatorul, leu-conducătorul, săgetător-cugetătorul.

Deci ce ar înseamna trezirea spirituală, din perspectivă astrologică? Realizarea deplină a capacităților creative latente ale celor 3 zodii de foc.

Berbecul: vede viața ca pe o aventură continuă, cu entuziasm și bucurie, fără frică, este EROUL civilizator

                Nu sta unde nu vrei să fii!

Leul: dezvoltă voința și are puterea de a crea tot ce iubește și îi aduce plăcere, fără griji și îndoieli

                Nu face ceea ce nu-ți place!

Săgetătorul: are capacitatea de a înțelege că scopul suprem al vieții e de a se extinde în permanență și a explora necontenit CONȘTIINȚA de SINE, fără așteptări, dependențe, resentimente sau condiționări

                Nu te cantona în prejudecăți, dogme sau în ideologii depășite, dezvoltă-ți inteligența!

În VISUL MAGULUI, toate cele 3 zodii de FOC reflectă aspecte ale personalității:

  • Cine ești : spiritul VIU într-o ființă VIE
  • Ce vrei : să REcreezi neMĂRGINIREA
  • Ce înțelegi : jocul de inteligență al vieții

Dar evoluția începe și se sfârșește în apele ABISALE, cosmice ale Peștilor cu CINE CREZI sau CINE VISEZI CĂ EȘTI! Cu Marele Mister al trezirii Lumii din Arcana XX, Judecata. Joacă inteligent, fii generos, judecă binevoitor, cu DISCERNĂMÂNT, ca să nu fii judecat cu ASPRIME și… ADjudecat! De acolo începe cu ADEVĂRAT creația de SINE!

Prin urmare,

A TE TREZI SPIRITUAL ÎNSEAMNĂ A FI CONȘTIENT DE SINE ȘI DE PUTERILE TALE ÎNTR-UN CORP DE OM, RIDICAT LA STATUTUL DE ZEU: OMNIPREZENT (berbec), OMNIPOTENT (leu), OMNISCIENT (săgetător).  SĂ ÎȚI ASUMI ÎNTREAGA RESPONSABILITATE PENTRU VIAȚA TA, CU ÎNCREDERE, CURAJ, DETERMINARE ȘI INTELIGENȚĂ.

Cine este? Să ridice mâna spre cer!

Când Spiritul ÎNTRUPAT se separă de materie  MOARE: fie se reîntoarce în Soare (lumina ce-l atrage), fie rămâne ca un strigoi nevăzut și neauzit, o umbră fără viață, o lumină stinsă… EL stă la baza vieții în materie și abia atunci când, urcând treaptă cu treaptă în TRUP, ajunge să se unească cu SUFLETUL și să se identifice pe deplin cu TRUPUL, materia din care acesta este făcut devine SPIRITUALĂ, conștientă de Sine și de puterile sale.

Câtă vreme Spiritul rămâne în stare latentă, ÎNCHIS, adormit, EL nu participă la viață, ci doar  asistă NEPUTINCIOS, fără să însămânțeze creația. În hinduism denumit kundalini, este energia de FOC a PĂMÂNTULUI, asemănătoare șarpelui (sanscrită: „kund” – a arde, „kunda” – a încolăci), care se presupune că ar fi înfășurată în trei spirale și jumătate la baza coloanei vertebrale, în jurul OSULUI SACRAL, așa cum arată și arcana XIII fără nume din Tarotul de Marseille.

Revenind la relația unui arhetip cu Sine însuși, se poate observa că doar 3 serii de arcane reduse numerologic generează ca scop al relației o arcană comună. Împărăteasa III, Spânzuratul XII și Lumea, ipostaze arhetipale ale lui Venus,  împărtășesc Îndrăgostitul VI, însă cu toate acestea anii și perioadele de realizare a Sinelui diferă considerabil. În aceeași categorie intră Împăratul III, Arcana fără nume și Nebunul, ipostaze ale lui Marte ce lucrează la restaurarea Justiției VIII, precum și Papa V și Temperanța, ca arhetipuri ale lui Mercur, având ca scop înțelegerea Roții Fortunei X, soarta.

Celelalte au trasee complet separate. Cu excepția celor 2 arcane speciale, fără periodicitate dar cu ȘANSA de ILUMINARE, Puterea și Nebunul, toate reprezintă MULTIPLI de 9. Din punct de vedere al perioadelor temporale am identificat următoarele cicluri de lungimi diferite:

9 ani: Papa V, Îndrăgostitul VI, Casa Dumnezeu XVI, Raiul XVII

18 ani: Magician I, Roata Fortunei X, Spânzurat XII, Lumea XXI

27 ani: Șareta VII, Diavol XV, LUNA XVIII

36 ani: Papesa II, Arcana fără nume XIII, Judecata XX

45 ani: Justiția VIII, SOARELE XVIIII

54 ani: Împărăteasa III, Temperanța XIIII

63 ani: Eremitul VIIII

72 ani: Împăratul IIII

Ar mai fi ceva de adăugat aici: un element temporal important este anul care coincide cu ziua de naștere, considerat ca centru al unei întrupări, ce poate acționa ca un buton declanșator al conexiunii cu Sinele. În unele cazuri este plasat înaintea perioadei de grație, alteori chiar în acel interval. Spre exemplu, anul vieții unui avatar Îndrăgostit născut în zi de 6 a fost 2006 și este plasat înafara intervalului de conștientizare a relației cu Sinele (2012-2021), în timp ce la un Îndrăgostit născut în zi de 24 este anul 2024, aflat de asemenea la distanță față de intervalul lui de realizare dintre 2048-2084. Dar la un avatar Justiție născut în zi de 26, anul vieții 2026 ar fi inclus în intervalul lui de realizare a conexiunii cu Sinele, 2025-2052. Acești ani cu totul speciali din viața unui om, corespunzători fiecărei zile de naștere, pot fi trăiți doar la început de secol, în zilele noastre între 2000-2031.

Prin urmare, în cazul Eremitului și al Împăratului, putem trage concluzia că dedică o întreagă viață pentru a-și îndeplini misiunea cunoașterii de Sine. Și asta ne face să ținem cont de calitatea GENERAL VALABILĂ a răbdării, arătându-ne,  poate mai mult decât orice altceva, că există un timp potrivit pentru toate și degeaba ai încerca să forțezi lucrurile să se înTÂMPLE (în LOBII TEMPORALI) fără să cunoști ritmurile naturale personale și universale. În orice caz, avatarele născute sub semnul zilei de 4 se află în căutarea drumului lor spre o DESTINAȚIE greu de identificat, în cea mai mare parte din cei 72 de ani de realizare a Sinelui. Bornele lor de călătorie, în orice secol s-ar naște ar fi anii: 04 –08 – 40 – 80, unde intervalul anilor 2008-2080 din secolul actual al Judecății înREGISTREAZĂ cel mai promițător potențial. Numai după ce un avatar își atinge destinația întrupării devine cu adevărat liber de destin și poate călători în orice LUME își IMAGINEAZĂ. Atunci când avatarul nu reușeste să-și îndeplinească MISIUNEA în primul astfel de interval, reia traseul pentru următoarea 100 de ani, in acest caz 2104-2108-2140-2180! Dar, cele mai multe personaje, dezamăgite și obosite de viața lor, se opresc la prima încercare… și reiau traseul trecând prin UITARE, într-o alta întrupare…

Însă chiar și în cazul intervalelor celor mai scurte, de numai 9 ani, mai devreme sau mai târziu în viață, conștientizările dobândite vor face parte din zestrea acelei întrupări. Ciclul de 9 ani aparține în astrologie lui Lilith și inversiunii Nodurilor Lunare de destin! Prin urmare, într-o harta natală, acele tranzite specifice revelează indicatoarele de călătorie în fiecare moment. Spre ce domenii de viață arată ele, într-acolo ar fi bine să ne înDREPTăm atenția. În harta Casei Dumnezeu din articolul precendent, Magicianul I arată pentru următoarele 9 luni spre experimentarea iubirii de Sine ca și RUTINĂ ZILNICĂ în serviciul întreținerII sănătății mental-emoționale și fizice (case 5-6). Iar Puterea XI avertizează că dușmani ascunși sub fețe de prieteni ies din umbrele trecutului pentru a-i putea recunoaște (case 11-12), fără să-și piardă capul de LEU înfierbântat de voința de răzbunare. În orice caz, butonul declanșator a fost anul 2016 iar în intervalul 2023-2032 avatarul Casei Dumnezeu intră pe axa magiei Sinelui, ca Magician copil și, în măsura în care conștientizările curg cu BINE, scoate capul NELIMITAT în partea cealaltă cu Puterea leului în mâinile amândouă.

În continuare, ilustrez câteva momente semnificative din viața lui C.G. Jung, un cercetător al psihicului uman obsedat de realizarea de SINE, pe care El o numea INDIVIDUAȚIE, proces prin care el însuşi experimenta relația cu Sinele ARHETIPAL, pentru a-l integra, devenind astfel indivizibil, unic, o monadă. Fiind avatar al Justiției, cu data de naștere 26.07.1875, ciclul lui inițiatic începea în 1925 și se încheia în 1952 (26+26=52).

În octombrie 1925, Jung a pornit în cea mai ambițioasă aventură a sa, „Expediția psihologică Bugishu”, în Africa de Est, prin Kenya și Uganda, până pe versanții Muntelui Elgon, unde spera să studieze „psihologia primitivilor” prin conversații cu locuitorii izolați cultural din acea zonă. Mai târziu, el a înțeles că intuiția l-a condus din nou în acest fel spre el însuși și spre psihologia europeană în care fusese crescut. Una dintre cele mai faimoase ipoteze psihologice propuse de Jung în urma acelei călătorii făcea referire la libidoul de rudenie. Jung a definit acest lucru ca un sentiment instinctiv de apartenență la un anumit grup sau familie, vital pentru experiența umană, care justifica și practicarea endogamiei, ca obligație de căsătorie în cadrul unui trib sau a unei familii, specifică de altfel și caselor regale europene, în scopul menținerii purității sângelui. Conceptul primitiv bantu numit Ubuntu, prin care se subliniază caracterul de OM, are un sens similar cu ceea ce Jung definea ca libidou de rudenie: „Eu sunt pentru că ești”. La Jung, libidoul simboliza însăși forța vieții, DORINȚA de a trăi și includea toate formele de energie psihică, nu doar energia sexuală, Erosul, așa cum se înțelege de obicei.

În 1943, anul Șaretei (4+3=7) Jung s-a retras din viața publică din cauza unui atac de cord. După o perioadă relativ liniștită de 9 ani, în care a continuat să scrie, boala a revenit în 1952, ultimul an din perioada realizării de Sine, din perspectiva Tarotului. Peste alți 9 ani, a ieșit de pe scena Lumii, în 6.06.1-96-1, prin portalul Îndrăgostitului VI și oglinda Eremitului, aflat, așa cum spunea, între 2 singularități, de la început și de la final!

“Our life a short pilgrimage, the interval between emergence from original oneness and sinking back into it!” – „Viața noastră este un scurt pelerinaj, intervalul dintre ieșirea din singularitatea originară și scufundarea înapoi în ea!” –  C.G. Jung, Simboluri ale transformării

În anii 50, în plină febră extraterestră, deloc surprinzător, Jung și-a îndreptat curiozitatea și atenția mentalului său neconvențional, spre fenomenul OZN, analizându-i semnificația arhetipală și substratul psihologic și publicându-și concluziile în 1959 sub titlul Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Skies.

“Ah, my brother, you will never know the happiness of thinking nothing and doing nothing. This is the most delightful thing there is, next to sleep. So we were before birth, and so we shall be after death.”

– “Ah, fratele meu, nu vei cunoaște niciodată fericirea de a nu gândi nimic și de a nu face nimic. Acesta este cel mai încântător lucru care există, pe lângă somn. Așa am fost înainte de naștere și așa vom fi după moarte.” –  C.G. Jung, Simboluri ale transformării