Închisoarea nu-merelor

Accesul la mărul vieții eterne din grădina raiului, în mitologia greacă grădina Hesperidelor, nimfele apusului, se pare că ar fi interzis de nu-mere. În mitologia ebraică, heruvimii, cei care păzeau intrarea în rai, semnificau „înțelegere deplină” sau „împărtășirea înțelepciunii” și deci reîntoarcerea ar fi condiționată de nivelul de cunoaștere. Arcanele majore din Tarot, marele mistere ale Lumii, conțin un tezaur de înțelepciune străveche. Fiecare dintre ele eXprimă nenumărate semnificații care ne pot lumina, ca niște heruvimi, procesul de auto-cunoaștere. Slăbiciunile lor sunt și slăbiciunile noastre…

Limitare vs Nelimitare. Arcanei călătorului fără nu-măr îi sunt atribuite numerele 22 și 31 și, în așa, deși reprezintă libertatea absolută, i se pun tot felul de limite, până când EL ESTE convins că nu merită acea libertate de la SINE ÎNȚELEASĂ. Astfel, are impresia că drumul îi este mereu îngrădit, experimentează blocaje care o fac să se învârtă într-un cerc VICIOS, căutându-și libertatea pierdută unde n-are cum să o găsească, până ce înțelege că destinul o conduce spre interior și acolo povestea ei devine din nou fără granițe și fără sfârșit, pentru că își regăsește esența fără de nu-măr.

Magicianul I : Vorbe vs Cu-Vânt

Nu-mărul 1 se risipește în prea multă vorbărie fără rost și asta îl împiedică să-și înțeleagă și să-și exercite magia copilărească, prinzându-se nliniștit în JOCUL VIEȚII, în H-ORA ORELOR, în loc să fie bucuros de aventură; se poate pierde în vorbe, fără să știe să folosească  puterea cu-vântului creator însuflețit de emoție, până ce realizează că DEVINE magie atunci când scoate la lumină copilul interior. Tăcerea lui e de AUR pentru că permite pur și simplu magiei SĂ FIE doar în imaginatie, unde curge FIRESC, fără așteptări și fără condiții!

Papesa II : Ignoranță vs Omnisciență

Suferă de ignoranță, ascunzându-se sub toate acele văluri atât de eficient încât reușește să uite complet de orginile sale divine. Nu mai știe nici cine este, nici ce puteri deține, nici ce comoară de înțelepciune zace pe GENUNCHII ei ca o carte deschisă. Și atunci se caută pe Sine în cunoașteri STRĂINE, având impresia greșită că acolo va găsi adevărul. Poate colecta, înghiți și memora în zadar bănci imense de informații despre ALȚII și ALTELE, împrăștiindu-se în multiple direcții așa-zis salvatoare. Dacă s-ar putea retrage înapoi în întunericul pe care-l conține, lumina ei MATERNĂ ar da pe dinafară.

Împărăteasa III : Neputință vs Omnipotență

Obsedată de neputința de a avea FIX ce-și dorește, se pierde pe Sine în înCERCări existențiale lipsite de valoare. Șade pe un tron de potențiale, în poala ei dospesc IDEI geniale dar ea privește în cu totul altă direcție, inconștientă de aripile închise, adunate la spatele ei ca o protecție invizibilă și inactivă. Un nod în gât i se pune de fiecare dată când își contemplează viitorul plin de griji și responsabilități. Dacă ar întoarce 3-ul care îi închide spațiul cu capul în SUS și gura spre pământ, EA ar deveni parte din infinit.

Împăratul IIII : Încăpățânare vs Iluminare

„OM ce bine-i să fiu pe tronul meu arcuit ca o jumătate de Soare! Puterea se înalță SEMEAȚĂ în mâna mea, chimirul mi-e plin de bănuți de aur, Împărăteasa sufletul mi l-a pus la piciorul cel șchiop, bogăția vieții se lăfăie pe pieptul meu. Și totuși… ceva îmi lipsește”  –  zise Împăratul auto-suficient, stând imobil sprijinit într-un cot, privind nedumerit spre trecutul lui grandios dar, cu toate astea, nesatisfăcător. Și cum nemulțumitului de REGULĂ i se ia darul, înCĂPĂȚÂNArea de a nu se mișca îi atrage chiar paguba la care, nedumerit, se gândea. Dar de-abia atunci, ca într-un vârtej, în capul iluminat ca un bec, radia și înțelegea că DORUL de aventură, din cealaltă față a lui de Nebun, cerea SĂ FIE de NEOPRIT.

Papa V : Manipulare vs Călăuzire

Însetat de putere și control, Papa și-a renegat busola din inima lui, unde o caută printre fărâmituri de simțăminte nelămurite, vise ierarhizate și iluzii de grandoare. Privește cu suspiciune spre Îndrăgostit, oarecum invidios dar și curios, în speranța că s-ar putea molipsi de o oarecare căldură care să-i înmoaie gândirea prea sofisticată, rigidizată, neiertătoare și scindată între ceea ce primește și ceea ce NU oferă. Destinat să fie mesager pentru alții, călăuză în sferele înalte ale conștiinței, revine la natura lui protectivă, binevoitoare abia când răceala interioară se îmbracă în haina compasiunii și gura lui ferecată devine de AUR, împrăștiind lumina cunoașterii, săturându-i și prea-fericindu-i pe toți cei înfometați și însetați de dreptate și iubire.

Îndrăgostitul VI : Agonie vs Extaz

Rătăcit în creație, în dorința de a mulțumi pe toată lumea, mai puțin pe Sine, Îndrăgostitul se agață de orice și oricine pentru a se simți viu și folositor. Are nevoie disperată de idealul lui ascuns în lumină, ca să nu rămână rupt între două drumuri, care mai de care mai primejdioase. Nehotărât și vulnerabil de prea multă neîncredere și îndoială asupra misterioasei alegeri dintre bine și rău, EL rămâne într-o continuă și dureroasă așteptare. Dar tocmai când Lumea, obosită de atâta frământare,  pare să se CUTREMURE și să se dărâme iremediabil în jurul lui, deodată se trezește ACASĂ, EXTAZIAT,  în FAMILIA care de fapt nu îl părăsise niciodată, doar că nu o mai vedea din cauza întunericului mortal ce-l învăluise pe neSIMȚITE.

Șareta VII : Orbire vs Clarvedere

Suferă de orbire și confuzie, pierdută într-o ceață mental-emoțională unde stagnează, sfâșiată în interior de dorințe opuse, de multe ori NEpotrivite, ascunse sub o platoșă de LUPTĂ,  care o împiedică să-și VADĂ și să-și urmeze drumul potrivit în viață, cel mai curat, benefic și victorios. Se poate simți deseori ruptă între minte și inimă, fără să înțeleagă că toate obstacolele și le ridică singură, complicându-și existența în loc să o simplifice. Își eliberează drumul atunci când DESCHIDE BINE AMBII OCHI ai SUFLETULUI, devine conștientă și capabilă să lase în urma ei toate planurile și strategiile înfipte SERIOS în pământ, înainte de a crește ca niște ziduri până la cer.

Soarele XVIIII : SOLItudine vs SOLIDARitate

Ziua XVIIII, lumina unitară a conștiinței. Pe o scară de la 1 la 9, desigur că se CREDE unic, de la începutul și până la sfârșitul unui repetabil UNI-VERS. Doar când se apleacă spre pământ, vede cum, din cei 2 ochi ai lui, două creaturi luminează inocente creația, cuprinse de curiozitate. Și în timp ce UNU pipăie neîncrezător și derutat aerul pătruns de iubire, UNA îl ajută binevoitoare să-și regăsească direcția până când va reuși să pășească din nou pe solul VERDE al vieții nemuritoare, de unde a venit, trecând dincolo de apele curgătoare ale Timpului.

Judecata XX : Surzenie vs Claraudiție

Ziua XX, dubla uniune a masculinului cu femininul. Stă sub influența lunii pline a cărei trâmbiță SUNĂ neobosită deasupra capetelor umanilor treziți și ieșiți din labirintul însângerat de suferință. Spiritul lor comun se ridică dintr-un mormânt solar în care zăcea închis de prea multă vreme și prin ochiul lui rotitor, într-o mișcare inversă acelor de ceasornic,  înălțimile vieții veșnice se revelează la spatele eroilor dezbrăcați de toate ascunzișurile. Pentru cine are urechi să audă SUFLAREA de viață este momentul IDEAL să se dezmeticească. Pentru cei surzi, somnul fără vise va continua să-i țină prizonieri în labirintul nu-merelor neiertătoare.

Lumea XXI : Înstrăinare vs Universalitate

De la Lume adunate și-napoi la Lume date,  împrăștiată în cele patru direcții, Lumea curge străină odată cu Apa, pierdută în timp și spațiu până când se regăsește într-o poveste. Atunci EA dansează glorioasă în buricul pământului NEMIȘCAT ca un piedestal iar Universul se învârte cu Timpul pur și simplu în jurul ei. Dinăuntru spre înafară, adevărul ei se ridică grațios până la ceruri, uimind ființele însuflețite în simplitatea lui. Tot ce-a fost înstrăinat se reunește în Sine, tot ce-a fost împrăștiat se ține laolaltă, tot ce-a fost pierdut revine pentru totdeauna în mâinile amândouă. CERCul se închide pentru ultima oară ca un ou, din care Lumea eternă privește pe deplin conștientă spre vremurile care continuă să treacă dar fără să o mai poată înstrăina de Sine.

(va fi completat pe parcurs cu arcanele lipsă)