ALB și NEGRU. Gemenii îndrăgostiți

”Focul e o temniță. Marea oferă o scăpare. ” – Serialul House of the Dragon, ep.7

La fel ca în misteriosul joc de șah, în jocul cosmic, pe tabla universală, PLANETA, se confruntă 2 regine, una albă și una neagră și 2 regi, unul alb și unul negru. Miza jocului este moartea sau nemurirea. Tabla de șah planetară reprezintă o oglindă perfectă iar la baza luminii, în spatele ei, exact ca într-o oglindă materială, stă întunericul, NOAPTEA COSMICĂ. Albul și negrul nu reprezintă însă, așa cum sunt asociate de obicei, binele și răul ci doar cunoscutul, ceea ce e adus în lumină și necunoscutul, MISTERUL ce rămâne în întuneric pentru a fi descoperit. Lumea se creează între întuneric și lumină, între zi și noapte dar chiar și acolo unde lumina domnește ea lasă o umbră în urma ei. Lumina e atrasă de întuneric în timp ce întunericul dorește lumina. Pentru că opozițiile deși se conFRUNTĂ, cu coarne cu tot, deseori se și completează.

Cercul zodiacal are 12 case, constituite din 6 perechi împărțite între 2 extreme ale Conștiinței, Personalității și Destinului, de la Mijlocul la Fundul Cerului, de la Răsărit la Apus și de la Nodul Nord la Sud, de la Întuneric spre Lumină și înapoi. Fiecare dintre aceste perechi emană energii complementare, necesare una alteia pentru evoluție. Așa încât în fiecare dintre cele două astfel de diviziuni avem zone luminoase și zone întunecate, umbrite. Atât femininul cât și masculinul au părțile lor de întuneric și lumină, nici unul nu este absolut negru sau absolut alb.

Așa că cel mai interesant și provocator aspect despre care prea puțin se vorbește ar fi că fiecare dintre cele 2 principii universale, feminin și masculin, are fiecare umbra sa: Luna albă (Selene) și Luna neagră (Lilith), Venus Urania și Lucifera, Ares-Marte și Hades-Pluto, Soarele alb și Soarele negru (Helios-Saturn)… Și toate aceste arhetipuri se REunesc în om. Asocierile celor 4 elemente cu lumina și întunericul ar fi de asemenea în pereche:feminin aerul  (alb) și apa (negru), masculin, focul (alb) și pământul (negru). Însă în viață combinațiile pot fi infinite : albul poate sta când într- o casa de întuneric (pătrățica neagră din șah), când într-una de lumină (pătrățica albă) și de asemenea și negrul.

Gemenii arhetipali din mitologia greacă ale căror povești sunt înCIFRATE în zodia Gemenilor erau în realitate 4: 2 frați si 2 surori. Ei indicau posibilitatea alegerii între 2 directii, la răscrucea de drumuri existențiale bine păzită de Hermes-Mercur, piatră de hotar și mesagerul gândului: una care ducea spre tărâmul nemuritorilor, cu Pollux și Helena pe indicator, cealaltă spre banala viață de muritor, simbolizată de Castor și Clitemnestra. Iar cheia care putea descuia poarta nemuritorilor era reprezentată în iconografia lui Hermes de caduceul înaripat cu șerpii încolăciți ca o spirală de ADN.

Legenda spunea că gemenii mitologici aveau tați diferiti: în timp ce Pollux și Helena ar fi fost copiii lui Zeus, dăruiți cu imortalitatea, Castor și Clitemnestra ar fi fost copiii muritorului rege Tyndareus. Astfel că mesagerul zeilor putea conduce spiritele în jocul vieții fie spre nemurire, fie spre moarte, în funcție de alegerile lor mai mult sau mai puțin conștiente. A fi sau a nu fi! Pe de altă parte, părintele alchimiei, avea rețetele lui de transformare a plumbului karmic saturnian în aurul mărului strălucitor din grădina z(m)eilor, însă erau rezervate numai unui grup elitist, restrâns, de initiați, deținători privilegiați ai cunoașterii oculte.

Lumea în care trăim este GENErată de DUALISM.

Prin urmare, modelul tradițional al astrologiei, în care casele opuse ar fi de același semn, nu are logică din perspectiva mea PERSONALĂ. Spre exemplu, Berbecul din casa I cu Balanța din casa 7 nu ar avea cum să fie ambele de natură masculină, pentru că nu ar putea funcționa împreună în complementaritate. UN element de natură masculină și acesta ar fi focul Berbecului aPRINS de Marte, ZEUL materializat, însuflețit și luminat de conștiința de a fi, va fi echilibrat și hrănit de elementul opus feminin de aer,  patronat de Venus în Balanță, la echinocții, în punctele de egalitate unde lumina se desparte de întuneric. Și ei ar putea forma astfel una dintre perechile de gemeni nemuritori. Însă aici vorbim de principii și de modul lor arhetipal de manifestare, să fie clar, nu de bărbat și femeie în general, care oricum sunt ființe andro-gine în structura lor. În continuare, elementul masculin de pământ, frumosul Taur mitologic, personificare a forței sexuale a Soarelui întrupat într-un animal potent, călărit de Venus tocmai ieșită din MARE, se completează cu elementul feminin de apă, din Scorpionul adjudecat de Hades-Pluto, după ce domnul morții și-a furat mireasa ispitită de dorința erotică. Ambele ar fi simboluri ale pământului fertilizat de apă, în care Viața ca avere materială este taxată prin Moarte ca plată spirituală în schimbul plăcerii sexuale. Și aceștia ar forma un cuplu de gemeni muritori. Se vede cum o casă de natură masculină poate fi locuită de un arhetip de natură feminină și invers. Miturile antice, cum ar fi cele ale Minotaurului și Persefonei pentru axa taur-scorpion, justifică din belșug aceste aparente contradicții, când albul ocupă o casă neagră sau negrul una albă.

Ordinea caselor astrologice pe roata zodiacală, din această perspectivă, ar alterna 2 zodii gemene masculine, alb-negru cu 2 zodii gemene feminine alb-negru; spre exemplu berbec-foc alb, taur-pământ negru (M) urmați de gemeni-aer alb, rac-apă negru (F), leu-foc alb, fecioară-pământ negru (M), balanță-aer alb, scorpion-apă negru (F), săgetător-foc alb, capricorn-pământ negru (M), vărsător-aer alb, pești-apă negru (F)… deci exact ca în șah, o pătrățică albă este urmată de una neagră de aceeași natură.

Atracția albului spre negru pare irezistibilă iar complementaritatea ideală în Tarotul de Marseille se formează într-un cuplu în care albul și negrul se combină încrucișat în fiecare dintre cele 2 personaje arhetipale:   Împărăteasa III – Venus, femininul AERIAN, diafan, materializat din apă (că femeile sunt mai ușoare și grăsuțe, nu-i așa?), ce domnește în zodia neagră de pământ, masculină a Taurului și Împăratul IIII – Marte, masculinul materializat din pământ (că bărbații sunt mai GREI și mai puternici fizic), ce domnește în zodia albă de aer, feminină a Gemenilor.