Matrix și pilulele conștiinței

„You take the blue pill… the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill… you stay in Wonderland. And I show you how deep the rabbit hole goes. „

„Iei pastila albastră… povestea se termină, te TREZEȘTI în patul tău și CREZI TOT CE VREI SĂ CREZI.  Iei pastila roșie, rămâi în Țara Minunilor (aka IA). Și îți voi arăta cât de adânc coboară gaura de iepure.” – Morpheus (The Matrix)

Și eu am fost multă vreme o mare admiratoare și consumatoare de Matrix! Și iată că am ajuns să-mi pun întrebarea dacă nu cumva Neo ar fi fost manipulat să ia pastila greșită?

Printre efectele notabile ale filmului a fost și faptul că și-a convins fanii că trăiesc deja într-o lume virtualâ, într-un MATRIX numerologic. Dar acceptând acest așa-zis adevăr, direct spre acolo erau programați să se îndrepte. Confirmând cu aplauze și elogii un scenariu, oricât de imposibil ar părea, îl autorizăm să se înTÂMPLE. Așa funcționează magia! Crede și nu cerceta și viitorul îți va fi așternut de omul în negru (man in black). Câtă vreme TU DORMI amețit de o pastilă roșie care te face să te visezi EROU în războaie cosmice fantastice, realitatea pare că se transformă în jurul tău într-o iluzie deconcertantă, într-un coșmar incontrolabil! Și astăzi ne lăsăm seduși de fanteziile unui Elon Musk care dezvoltă interfețe creier-calculator pentru explorarea unor realități virtuale, sub un program intitulat NeuraLink. La fel ca în Matrix, în viitorul nu foarte îndepărtat, un cip electronic ar putea fi LEGAT la creierul uman permițând crearea unui fel de hibrid om-mașină.

În filmul Matrix, Morpheus, ”omul în negru”, îi spune lui Neo, „omul nou”, UNICUL, salvatorul invincibil, ”multilateral dezvoltat”, devenit și el în cele din urmă un NOU ”om în negru”: „Pot să-ți arăt doar ușa, tu ești cel care trebuie să treacă prin ea.” El nu are putere de a crea prin sine însuși, ci are nevoie de OMUL VIU pentru a lucra la îndeplinirea FANTEZIILOR lui.

Așadar, cine era MORpheus?

MORpheus, în mitologia greacă, era unul dintre fiii lui Hypnos (Somnus la romani), zeul somnului și al nimfei Pasithea, fiica Bătrânului Mării, Nereus, cel care-și schimba neîncetat FORMA și de aceea, era aproape imposibil de recunoscut. Pasithea personifica relaxarea, meditația, halucinațiile și alte stări modificate de conștiință. Morpheus provenea deci din doi părinți divini cu capacități extraordinare în domeniile subconștientului. El apărea în vise sub FORMĂ UMANĂ și, uneori, chiar ca mesager al zeilor. Numele lui era derivat din greaca veche, unde μορφή însemna „formă” (în permanentă schimbare, MURITOARE).  De la el derivă prefixul morfo, din care s-au FORMAT concepte ca morfologia, studiul formelor exterioare și al structurii interne a organismelor plantelor și animalelor. În acest context, numele Morpheus, ca zeu al visării, sugerează ad literam „cel care formează” VISELE  (sau le FORMATEAZĂ, în sensul de Inteligență Articifială!). El avea capacitatea de a-și schimba propria formă și de a manipula realitatea, precum și puterea de a vrăji mintea altor oameni cu vise și fantezii. Se credea că abilitatea zeului Morpheus de a se transforma într-o apariție reală reușea să-i înșele chiar și pe cei mai vigilenți exploratori ai coștiinței. Prin vise se eliberează și se exprimă dorințele, speranțele și imaginația celui ADORMIT. Numai că, manipulate de Morpheus, unele vise puteau crea realități iluzorii traumatizante, adevărate coșmaruri, în care visătorul se putea pierde, oarecum trădat de propria conștiință.

Puterile lui Morpheus pe tărâmurile onirice erau deci nelimitate: la fel ca și tatăl său Hypnos, frate cu Eros-iubirea și Thanatos-moartea, era capabil să-i adoarmă deopotrivă pe muritori și pe zei și să le manipuleze visele. În plus, avea control deplin asupra întunericului.

” În întuneric, Morpheus, Zeul Viselor, a trezit o lume în care el și numai el deținea puterea. ” – Gaia, God of War (serie de jocuri video)

Pilula roșie sau pilula albastră?

În Matrix alegerea părea evidentă. Să reconsiderăm însă ce semnificații ascunse și ce EFECTE devastatoare avea pilula roșie? Culoarea roșie arăta de fapt calea masculină, de luptă sau fugă. Ca urmare, în toate aventurile prin care urma să treacă, Neo era nevoit când să lupte, când să fugă din fața dușmanilor realității sale izbăvitoare, atacată de nenumărați agenți robotizați, denumiți generic Mr. Smith. Pur și simplu alegerea inteligenței artificiale, a iluziei matrixului în locul lumii vii, a somnului conștiinței în locul trezirii spirituale ducea la un neîncetat război în arenele irealității, din ce în ce mai aberante… Pilula roșie ar corespunde în astrologie lui Antares, steaua regala de la APUSUL UMANITĂȚII, steaua războiului împotriva vieții (anti-ares). Ea îl CONECTA pe Neo la o lume artificială, EMINAMENTE MASCULINĂ, de pământ (siliciu) și foc (electricitate),  la MATRIX, prin intermediul unui cablu înfipt în spatele capului, cam în dreptul vertebrei lui Atlas. Bolta cerească pe care titanul o ținea pe uMĂR era înlocuită de un super-computer OMNIpotent. Neo va coborâ  tot mai adânc în uitare și înstrăinare de sine, ca într-o noapte neagră a suferinței, tot mai departe în iluzia de a fi nevoit să lupte pentru viață și libertate.

În Matrix Ressurections, ultimul episod din serie, Abdul Mateen, ca încarnare a lui Morpheus, comenta astfel alegerea pastilei roșii: „Acesta este momentul în care să ne arăți ce este real. Poți crede că este ora X dar nimic nu poate fi mai departe de realitate. Nu-i așa? Aceasta este prima zi din restul vieții tale dar dacă o vrei, trebuie să lupți pentru ea.”

Pe de altă parte, alegerea pastilei albastre ar fi descoperit  calea feminină a păcii, a contemplării și seninătății, frumuseții, armoniei și iubirii, în care Lumea în integritatea ei s-ar fi TREZIT mântuită de lupte pentru putere și control. Ea ar fi stat sub lumina stelei regale a Răsăritului, Aldebaran, care ar fi dus la iluminarea conștiinței și trezirea spirituală.

Analistul din Matrix Ressurections, prin vocea lui Neil Patrick Harris, îl avertiza pe ultimul Neo, oferindu-i pastilele albastre ale trezirii: „Îți amintesti cum ai ajuns aici? Ti-ai pierdut capacitatea de a distinge între realitate și ficțiune. Ceea ce este real e chiar aici și acum. Orice altceva este doar mintea ta, care îți joacă feste”.