Preparat fara foc, pe baza de ou si drojdie de bere proaspata (ca cea folosita pentru cresterea aluatului)
Drojdia este cu adevarat un aliment miraculos: 17 vitamine (majoritatea din complexul B, 16 aminoacizi, 14 saruri minerale, 46% proteine. Poate fi folosita si drojdia uscata sau cea inactiva dar este mai putin valoroasa nutritional decat drojdia vie.
Vindeca, intinereste, vitalizeaza, infrumuseteaza!In combinatie cu ceai de roinita, salvie si busuioc, este un adevarat elixir de tinerete.Intareste sistemul imunitar, regleaza greutatea corporala, vitaminizeaza si mineralizeaza, echilibreaza flora intestinala, favorizeaza eliminarea toxinelor, fortifica sistemul nervos, asigura un somn linistit (vitamina B6 in combinatie cu triptofanul contribuie la sinteza serotoninei si melatoninei), intr-un cuvint contribuie la starea de bine.
Drojdia poate fi folosita si extern, alaturi de albus de ou, in mastile pentru piele si par.
Galbenusul de ou reprezinta aproximativ 35% din greutatea oului si contine 64% gliceride, 30% fosfolipide, 6% colesterol, este bogat in grasimi polisaturate si monosaturate foarte valoroase.
Fosfolipidele sunt componentele principale ale membranelor celulare, ajuta la dezvoltarea de conexiuni neuronale, la restructurarea creierului si cresterea capacitatii de memorare.
Gliceridele sunt un alt tip de grasimi din sange, care indeplinesc mai multe roluri: ca sursa de enegie alternativa la glucide, protectie termica si mecanica pentru organe, iar impreuna cu proteinele, servesc la transportul acizilor grasi.
Acizii grasi Omega 3 din compozitia galbenusului de ou previn afectiunile articulatiilor si bolile cardiace. Din cauza continutului mare de grasimi, in unele regimuri alimentare se recomanda evitarea consumului de galbenus de ou.
NUMAI CA GALBENUSUL DE OU CONTINE GRASIMEA IDEALA necesara corpului uman, intr-o forma perfect asimilabila, adica legata de o proteina transportoare: asa numitul colesterol HDL.
Un ou are in medie 180-190mg de colesterol BUN. Necesarul zilnic este de 300mg. Prin continutul de colesterol BUN, galbenusul de ou scade riscul bolilor de inima si al accidentelor vasculare cerebrale.
Superconcentrat de vitamine, minerale, aminoacizi, galbenusul de ou contine si un complex de vitamine si minerale: A, B2, B5, B6, B12, acid folic (B9), D, E, K, seleniu, fosfor, calciu, zinc. Complexul de vitamine B din galbenusul de ou ajuta la buna functionare a sistemului nervos.
Lecitina mentine sanatatea vaselor capilare, vitamina B6 previne oboseala mentala. Continutul mare de lecitina impiedica de asemenea depunerea colesterolului pe vasele de sange.
Colina (vitamina B7) este necesara pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmitator cerebral), la producerea serotoninei si dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii si are si rol de protectie impotriva cancerului de san. Cunoscuta si sub numele de Vitamina H sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, acizilor aminati si a glucozei.
NU este distrusa la caldura sau umiditate, dar este afectata de lumina, alcalinitate si oxigen. Contribuie la eliminarea substantelor toxice acumulate in organism, inlesneste functiile ficatului si ale vezicii biliare. Absorbtia sa este perturbata de avidina din albus.
Luteina, vitamina A si zeaxantina sunt antioxidanti puternici care ajuta la fixarea retinei, protejind astfel vederea si reducand riscul de cataracta.
Galbenusul de ou contine si SULF, mineral esential in absorbtia complexului de vitamine B, utile pentru buna functionare a ficatului si pentru productia de colagen si cheratina necesare sanatatii pielii, unghiilor si parului, caruia ii da stralucire.
Galbenusul de ou este printre putinele surse de vitamina D.
Aminoacizii din galbenusul de ou sunt de asemenea foarte valorosi: L-arginina este esentiala in productia de proteine si hormoni de crestere impreuna cu leucina, care ajuta si la echilibrarea nivelului de zahar din sange.
Reteta: 1 galbenus de ou crud sau 2 oua de prepelita, 1 bob de drojdie vie, miere dupa gust, 1 varf de scortisoara, putin praf de sare naturala de mina, 1 lingurita de cicoare instant, putina lamaie, 1 lingurita de otet natural de fructe, nepasteurizat (eu produc acasa, din mere, banane, prune, pere, macese si flori comestibile, mai ales soc si trandafir), ceai cald de roinita, salvie si busuioc, se da totul la blender si bautura miraculoasa e gata!
O sa fiti surprinsi de gustul ei placut! Eu o consum dimineata, este energizanta si, in acelasi timp, satioasa.